Vlaamse Harfe

Klick XL-Ansicht

Gothic Harp of the 15th century of Flanders (Flemish Harp)

Reconstruction after a miniature of Queen Isabella of Spain (harp decorated with the typical flemish lion): Coat of arms and family motto of the noble knight DE VAERE

The harp with the lions head, shown above, has been made on order of the '"Museum voor Musiekinstrumenten" at Neerpelt/Belgium and is part of the permanent exhibition.

Detail uit de geschiedenis van Dives en Lazarus, Brevarium van Isabella Ms. Add. 18851 fol 252, Vlaanderen ca. 1497 (British Library, London)

Flemish

 

Vlaamse Harp

back

next

Tonal range c- h’’ respectively c-e’’’
Pitch 440 hz
415 - 465 hz on request
Stringing A choice of carbon or gut
Two versions of numbers of strings:
24 strings(narrow string spacing) or
21 strings (wide string spacing)
Weight 4,6 pounds
Height 43 inches
Wood Maple (also in beech as the low price version)
Special feature This harp will be delivered in different versions:
The basic model is undecorated and without braypins.
On request the following additions/decorations are available:
Braypins, inlays, lions head, other decoration of request. Decorations can be compined
Accessories upholstered (or simple) softbag or/and hardcase
Price on request

Flemish

xxl view


VLAAMSE HARP

Gothiek / 15de eeuw

Reeds eeuwen spreekt de harp als bijzonder hoofs, elegant en universeel instrument tot de verbeelding. Toch heeft de harp in slechts zeer weinig landen een specifieke bouwwijze die eigen aan die bepaalde geografische streek is. Daar bezit de harp dan ook een eigen nationaal en symbolisch karakter.

Het meest bekend is de Ierse harp die zelfs als nationaal symbool op de Ierse vlag en op de Ierse munten staat afgebeeld. Ook de Welshe harp draagt in Engeland en Wales deze nationale symboolstatus, zij het dan in mindere mate.

In de loop van de eeuwen raakten toch enkele van deze instrumenten in de vergetelheid. Dit gebeurde ook met de zeer eigenaardige middeleeuwse harp uit Vlaanderen.Ikonografische studies hebben aangetoond dat deze harp steeds weer in vele miniaturen, op vroege schilderijen, op fresco’s in kerken en kastelen en ook in de boekverluchtkunst uit de middeleeuwen opduikt.

De harpenbouwer Rainer M. Thurau heeft deze wondermooie harp in haar specifieke en bijzondere bouwwijze uit de Vlaamse middeleeuwen nieuw leven ingeblazen.Om deze harp toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk liefhebbers, vervaardigt het harpenbouwatelier van Thurau het instrument voor een ongewoon voordelige prijs in verschillende uitvoeringen. Een stabiele bouwwijze van alle onderdelen zoals hals, zuil en klanklichaam garandeert een hoge duurzaamheid en betrouwbaarheid.

De Vlaamse harp voorziet met 21 respectievelijk 24 snaren de toonomvang voor het uitvoeren van de muziek uit de vroege en late middeleeuwen.De klankkast werd op historische wijze uit één stuk hardhout vervaardigd. Deze werd uitgehold en met een rugwand afgesloten. Deze gothische bouwwijze maakt de typische nasale klank van middeleeuwse harpen mogelijk.
Op grond van deze positieve klankeigenschappen is deze Vlaamse harp geschikt voor zowel de beginnende als hobby-harpisten alsook de professionele musici en ensembles.